Domaćinstvo Pajović

Domaćinstvo Pajović smešteno u selu Srezojevci, ispod brda Galič na 600m nadmorske visine, prema potvrđenim podacima staro je više od 200 godina.
Prema predanju, prvi je u selo došao Bondžula Pajović koji je zaposeo najbolje mesto u selu. U prilog tome ide činjenica da se nekada domaćinstvo prostiralo toliko koliko ti se pogled pruža, da je imalo 7 izvora vode i da je hranilo mnoge porodice u selu. I dan danas se prepričavaju razne priče.

Posle godina pauze, porodica Pajović 2019. godine kreće u obnovu domaćinstva, objekata, ovce ponovo pasu na imanju, obnavljaju se zasadi šljive od koje se pravila nadaleko poznata rakija, sa željom da se očuva tradicija, poreklo i da se odužimo precima od kojih smo nastali i koji su nam to bogatstvo i podarili. Sada to želimo da podelimo i sa drugima.

Domaćinstvo se prostire na 13 hektara, od kojih većinu čine hrastova i cerova šuma, livade i okućnica. Obiluje raznim biljnim i životinjskim svetom pa ako budete imali sreće možda i sretnete neke srne, zečeve ili fazane. Sve to motre  jastrebovi koje ćete videti kako neumorno prave razne akrobacije na nebu.

Domaćinstvo poseduje glavnu kuću koja je sagrađena 1938. godine i predstavljala je prvu dvospratnu kuću u srezu, a mi smo se trudili da što više sačuvamo njen prvobitni izgled. Pored glavne kuće u okviru koje se nalazi podrum rakije, u dvorištu je smeštena manja kuća sa kačarom za čuvanje šljiva i sušarom za meso, mlekar u kome su se nekada čuvali sir, kajmak i ostali proizvodi, salaš za žito i furuna za pečenje prasića i jagnjića. Van dvorišta se nalazi objekat za čuvanje sena i obor za ovce.

Ispod kuće se nalazi stari voćnjak ispod koga u sred livade izvire voda koja se koristi u našem domaćinstvu. Od viška vode koja izvire formirao se mali potok okružen visokim drvećem, pa u vrele dane predstavlja pravo mesto za odmor.

Open chat